Vi satte en bit ingefära i jord, men inget verkade hända på ett jävla bra tag.
fredag 21 april 2017
torsdag 20 april 2017
Monstera deliciosa
Ännu en växt i familjen kallaväxter (Araceae) från Latinamerikas tropiska skogar. Bra på att tillföra djungelkänsla i hemmet, något vi såklart uppskattar väldigt mycket.
Avokado
Äldre bild på plantorna |
Tidskrävande
projekt, men värt det. Jag körde enligt den klassiska metoden med
tandpetare och vattenglas. Det tar lång, lång tid innan några
framsteg syns, tycker jag. Men när det väl gör det så är det hur
roligt som helst. Först tittar en stor tjock rot fram, sen börjar
stammen växa.
Amazonsköld
Vissa växter har väldigt beskrivande och passande namn, amazonsköld är en sån växt med sina grova kontrastrika blad.
Murgröna
Vi har skrivit lite innan om murgröna i inlägget om våra ampelväxter men denna utspridda rotklättrare kan behöva lite fördjupning.
Dendrobium
Några av våra dendrobium |
Just nu har vi 13 stycken dendrobium-plantor, om man räknar krukor i alla fall. En del skulle nog gå att dela, som den i mitten i bilden ovan, men sist jag kollade rötterna på den så vågade jag inte.
Det senaste exemplaret inhandlades på plantagen när de hade "3 för 2"-deal på orkidéer.
Blomstervagga
Blomstervagga, eller Tradescantia spathacea eller Rhoeo spathecea, är en växt från trakterna kring Mexico - Norra sydamerika. Den tillhör släktet båtblommor i familjen himmelsblomsväxter.
söndag 16 april 2017
Bonsaidöd och ny jord
Två av bonsaierna har dött, den kinesiska almen förmodligen av rotröta och Ligustrum av okänd anledning. Det är väldigt sorgligt att inse att ens fleråriga små träd inte lever längre men nu kan de i alla fall lämna plats åt nya bonsaier.
måndag 3 april 2017
På landet
Igår gjorde vi i ordning pallkragar och planerade lite för våren. I den första satte vi aster, blåklint och sockerärtor. Mer kommer nog under säsongen i takt med att blommorna vissnar.
lördag 1 april 2017
Dracaena braunii - Lucky Bamboo
Smeknamnet till trots så är detta ingen bambu, utan en sparrisväxt & medlem av Dracaenasläktet och kommer ursprungligen från Kamerun. Våra är inköpte på IKEA för typ 19 kr/st.
Fikusar
Fikussläktet, i familjen mullbärsväxter tillhör rosordningen. Släktet omfattar runt 800 arter från tropiska och subtropiska områden. De fikusar vi har hemma är rätt vanliga krukväxter i Sverige.
Potatis inomhus
Att odla potatis i kruka inomhus kan tyckas ovanligt, men om inte huvudsyftet är att få mer potatis man kan äta av så går det hur bra som helst. Potatis växer fort och ser trevliga ut och dessutom klarar de sig bra i näringsfattig jord.
Sötpotatis
Förra året såg vår sötpotatis ut sådär. Under vintern har mycket av växten ovan jord vissnat ner och börjar nu komma tillbaka riktigt fint. Jag har inga illusioner om att den kommer att ge potatis, men växten är väldigt fin och växer väldigt fort.
Vårens sådd
Än en gång har jag bara strött en massa frön omkring mig och glömt bort vad som är vad. Det jag vet att jag sått är
Växtbelysning på budget
Äntligen har vi fått upp växtbelysningen! Den borde suttit där innan vintern men av olika anledningar tog det fram till för några veckor sedan innan den kunde börja lysa. Billigast och bäst var det att beställa lampa och reflektor från Polen och sedan bygga upphängningen själva med material från Biltema. Några mindre justeringar kvarstår men den sitter stabilt och lyser nu.
Våra ampelväxter
Amplar är bra när man bor litet eller medelstort men har för många växter. Vi har amplar ovanför fönsterbrädorna i västläge, på vintern även i söderläge samt på väggar.
Passionsfrukt II - Update
Vi har i dagsläget 7 st passionsfruktsplantor som vi odlat från frön. De är väl ca 9-10 månader gamla, och har tagit sig rätt bra. Större delen av tiden har de fått stå i västläge, men nu står två lite skyddade i söderläge.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)