Blåklint på burk |
Billiga växter
Ibland händer det att man hittar växter ute som någon granne har dumpat. Om de ser ut att vara fria från skadedjur är det bara att adoptera stackarna. Efter jul och påsk kan man hitta en hel del, då folk ofta tycks köpa växter då som de bara vill ha i några veckor. Påskliljor har jag hittat de senaste åren, till exempel.
Vi brukar ge bort en hel del sticklingar till zebrablad, palettblad och ampellilja, antingen till vänner eller via facebook-grupper. Det finns en hel del fb-grupper där folk byter, skänker, köper och säljer sticklingar. Även vänner och bekanta kanske har en del de vill bli av med.
Om man har tålamod så kan man så frön själv och komma undan riktigt billigt. Antingen kan man köpa frön i handeln (t ex billigt på ÖoB), eller så kan man så fröna från de frukter man äter. Physalis gror bra och blir snabbt stora och fina grönväxter. Har man tur kanske de blommar också.
Växter i köksfönstret med physalis i förgrunden. Även ampel av jutesnöre |
Billiga växter i butikerna
Vi köper inga dyra växter, utan handlar mestadels växter på Plantagen, Ikea, Hornbach och mataffärer (särskilt Lidl). Vet man vad man ska kolla efter, så brukar det gå bra att hitta fina växter billigt i dessa butiker. I dyrare trädgårdsaffärer, såsom Slottsträdgården i Ulriksdal, finns ibland REA-hyllor där man kan hitta hyfsat billiga orkidéer och andra växter. Dessa måste ofta planteras om rätt så omgående, då de ofta är lite övervuxna. Har man tur kan man dela växten i fråga och få två växter. Andra bra reor är på säsongsväxter, strax efter säsong, i många butiker. Förra året köpte vi amaryllis till halva priset dagen efter julafton. Tulpanlökar har vi också köpt senare in på hösten, när de är reade till minst halva priset.Jord/medium
När det kommer till jorden så visar flera tester på att det är liten skillnad på den dyra jorden och de billigare varianterna. Vi köper nuförtiden mestadels så kallad balkongjord från Rölunda för den är billig och har visat sig fungera bra till det mesta. En påse lecakulor är bra att blanda i om man behöver lite "stenigare" jord och sand går också att blanda i om man behöver lite mer dränerande. Det finns egentligen ingen anledning att köpa massa olika dyra sorters jord för man kan lätt anpassa näringsvärdet vid näringsvattning sen också, vilket man bör göra oavsett.Billiga krukor
Krukor kan vara dyra, men det går lätt att göra egna av gamla behållare eller kärl om man gör lite hål i botten. En sak vi använt mycket är tiolitershinkar som vi köpt för 10kr styck istället för stora krukor som kan kosta 5 ggr så mycket. För mindre växter duger små plastbehållare bra, t ex gamla matförpackningar.
Har man tur kan man få en massa krukor gratis i diverse facebook-grupper eller från grannar som flyttar ut. På loppis finns ofta krukor att hitta också. Dessutom säljer en del trädgårdsbutiker använda plastkrukor för en billig peng.
Växthyllan med billiga krukor i, totalkostnad cirka 0 kr |
Övriga tillbehör
Bygg eller modifiera gamla prylar istället för att köpa nya. Vårt lilla växthus fick nya väggar och tak tack vare billig byggplast. Lite mer jobb men mycket billigare än att köpa nytt växthus då plasten inte finns att få tag på separat. Ett annat exempel är växthyllan vi byggde av gamla plåtburkar och en lite pall. Amplar går också bra att göra själv av jutesnöre eller liknande. Möjligheterna är oändliga!Växthuset som fick ny plast |
eBay är också ovärderligt om man kan vänta några veckor på leverans. Mycket billigare än något du kan hitta i Sverige. Exempelvis har vi köpt odlingssäckar, växtlampor och små plastgrejer till vattenflaskor för att göra dem till vattenkannor. Dock har det införts någon hanteringsavgift av PostNord nu så det kan tillkomma avgifter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar