söndag 4 mars 2018

November: övervintring, första försöket

Vintern är på väg, men än så länge har temperaturerna huvudsakligen hållit sig över noll. Luktärt, ringblomma och lejongap blommar fortfarande på balkongen. En vit brudorkidé står i blom hos mamma och en till har blomknoppar på g, hemma har en lila precis blommat klart och den vinröda har en blomma kvar. Ytterligare en har fått en massa nya blomknoppar på sina blomstänger. Dessutom blommar en dendrobium, den som heter nåt med "vanilla" och har vitgula blommor, på sina gamla bulber. Hos mamma har en novemberkaktus, den vita jag köpte såhär års 2015, blomknoppar nu. En av de stora chiliplantorna har också en massa blommor nu, lite väl sent i min smak.

Fin bild över brunnsviken i brist på växtbilder

Utöver det så har många av physalisplantorna små knoppar som jag hoppas växer till sig. De har tyvärr haft lite problem med vita flygare den sista tiden och borde nog besprutas. Enstaka vita flygare fångades av tätörten hos mamma, som för övrigt fortfarande blommar. Den jäveln har blommat konstant sen i somras.

Vi har packat in lite pilar och magnolian i bubbelplast och lagt i växthuset, som ska skydda mot regn och den värsta blåsten. Tvååriga blommor, jordgubbsplantan och en murgröna har grävts ner i odlingslådan på gården.
Lite bubbelplastade växter längst ner och i lådan
Tanken med balkongväxterna är att isolera dem med bubbelplast och packa in i lådor med löv och tidningspapper och ställa lådorna på frigolitskivor. Frigolitskivorna ska ligga på små högar med såna golvplattor/trätrallar som vi har på balkongen under våren/sommaren. En del krukor ska vi nog bara stoppa in i hinkar fulla med löv och sen lägga på lite mer löv.
 Det är första gången som vi försöker övervintra en massa växter utomhus och jag hoppas att vi lyckas den här gången. Lökarna från förra året överlevde i alla fall, utan någon vidare isolering. De som inte gjorde det dog nog av vätan, inta kylan. Denna gång ska vi vara mer noga med det och försöka hålla lökkrukorna lite mer torra.
I förrgår köpte jag en massa tulpaner och narcisser på rea på plantagen. Vi satte dem i hinkar och krukor och hoppas på fina blommor i vår.

Vi har också beställt växtlampor nu. Vi har för mycket växter, men får som tur är ytterligare ett rum ledigt hemma i mitten av januari. Extraljus kommer nog ändå att behövas för att våra växter ska må bra, så det ska bli spännande. Växtlampan hemma är numera försedd med timer, men det är rätt trångt under den.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar