lördag 1 april 2017

Våra ampelväxter



Amplar är bra när man bor litet eller medelstort men har för många växter. Vi har amplar ovanför fönsterbrädorna i västläge, på vintern även i söderläge samt på väggar.



Zebrablad
Tradescantia zebrina, en växt i  släktet båtblommor (tradescantia) samt familjen himmelsblomväxter (commelinaceae),ursprungligen från Mexico, Colombia och Centralamerika.
Snabbväxande, helt sjukt snabbväxande, växter. I Sydafrika ska den vara förbjuden, då den sprider sig så fort och tar över och rubbar ekosystem. Ibland har vi sönder några kvistar, men ofta bildar de rötter om man sticker ner dem i jorden igen. Växten är väldigt lätt att försöka. Vi köpte bara en växt men nu har vi 5 amplar och 4 krukor (de flesta små, men ändå) med zebrablad hemma. Så hetaste tipset är väl att köpa en liten växt.

Skötsel: Dessa växter tycker helst inte om att torka ut. Vi vattnar våra regelbundet och skyddar från stark sol. En ampel hänger på väggen, precis till vänster om ett fönster i söderläge. Övriga amplar har vi i väst-läge. Tror det trivs rätt bra. Näring - ja, när vi kommer ihåg. Borde väl ges varje vecka under vår-höst.


Murgröna (Hedera helix) är en gammal klassiker. Vi har två sorter, en helgrön och en med lite vita blad. Den ljusa sorten vill ha mer ljus än den andra, men båda vill ha det rätt ljust men inte direkt sol. En av våra bor under växtlampan (den ljusare) och den andra hänger i ampel i västläge. Murgrönor vill inte torka ut, och de vill ha hög luftfuktighet. Risken är annars stor för spinn och andra skadedjur. 

Ampellilja (Chlorophytum) ska vara lättskött, och det är den väl. Våra kommer från en och samma växt som vi köpte förra sommaren. Har stora vattenreserver under jorden, så tål lite uttorkning men

gillar att vattnas regelbundet och att duschas. En liten bor i ampel hos oss, resten i vanliga krukor.



Brudorkidéerna gillar som bekant ljus, men inte direkt sol, och hög luftfuktighet men inte för blött runt rötter eller bladrosett. Vi brukar rotera våra i amplarna, så att vi alltid har några blommor där.
Amplarna på väggen är i bruk bara under sommarhalvåret, då de får tillräckligt med sol. Väggen i fråga är mittemot fönstret i västerläge, men många många meter bort. Däremot är det bredvid ett fönster i söderläge, så växterna får sol på eftermiddagen. Det blir som att ha växterna en bit in i rummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar