lördag 1 april 2017

Dracaena braunii - Lucky Bamboo



Smeknamnet till trots så är detta ingen bambu, utan en sparrisväxt & medlem av Dracaenasläktet och kommer ursprungligen från Kamerun. Våra är inköpte på IKEA för typ 19 kr/st.
De kom i små små behållare med vatten, och en del har kvar sina i vatten, eventuellt med nån sten/sandblandning för stabilitet. Detta är dock inte optimalt, så våra planterades i jord rätt snabbt efter ankomst.

De vill ha hög luftfuktighet, mycket ljus men inte direkt sol på sommaren och fuktig jord.
De säljs ofta som kala stjälkar med vax på toppen och en eller ett par skott från noderna högst upp. När skotten blivit tillräckligt långa kan de kapas av, sättas i vatten och på så sätt få en ny planta. Moderplantan kapas därefter på samma sätt som innan, mellan de två noderna nedanför, och toppen försluts med vax för att motverka angrepp. Det är vad jag har hört i alla fall.


Den äldsta av mina dracaena braunii är den spiralformade. Med samtliga så valde jag de plantor med finast rötter & skott. Detta var för ca 1 år sen och skotten har utvecklats riktigt fint, men det är inte en snabbväxande art direkt. 



Övriga 4 köptes nån gång i februari. Exemplaret under råkade jag paja skottet på, eller helt enkelt slita av det av misstag. Så skottet lades i vatten och sakta men säkert kan man se en rot växa fram. På moderplantan har två sidoskott börjat växa, så nu vet vi vad som händer när man klantar sig med denna art.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar