fredag 20 januari 2017

Bonsai

Vi har tre bonsaier för tillfället, det är tre olika sorter från tre olika ställen. Det kan vara en uppfattning att bonsai är dyrt men inte nödvändigtvis, dessa tre kostade långt under tusenlappen totalt.

Från vänster till höger: Ficus Ginseng, Chinese Elm, Ligustrum Sinense


Att underhålla en bonsai är ingen snabb process, grenar ska bindas upp, kapas av eller trimmas och växa på ett sätt som är estetiskt tilltalande och detta tar tid. Några av världens mest kända bonsaier är över 30 år! Bonsaierna på bilden ovanför är gissningsvis tre till sex år. Som tur är passar de om man inte har så mycket tid för en del klarar sig bra med några timmars omvårdnad kanske två gånger om året då man får ansa dem och kanske plantera om vartannat år eller så, detta då utöver vattning som bör ske ofta! 


 Ficus Ginseng, (Ficus microcarpa) också kallad Citronfikus är en art i familjen mullbärsväxter och kallas ofta Ginseng som betyder ”rot” på kinesiska.
Angående skötsel säger det allsmäktiga internet att jorden ska alltid vara lite fuktig, men låt inte överflödigt vatten stanna kvar i krukan eller på fatet. Citronfikus tål låg luftfuktighet alldeles utmärkt och tycker om mycket sol och temperaturer över 15 grader. Akta dock husdjuren från att äta av växten då den är giftig! 
Många bonsaiträd kan man få rötter att växa ur stammen ovanför jord och citronfikus är väldigt lämplig för det. Det som krävs är luftfuktighet på omkring 100% så det går åt speciell utrustning såsom terrarium, akvarium eller växthus för det, det räcker inte att bara spraya ofta.



Chinese Elm (Ulmus parvifolia) också kallad Kinesisk Alm helt enkelt är som det låter en växt i almsläktet. Den tycker om full sol till halvskugga och är överlag tålig mot låga temperaturer men det kan variera beroende på vart växten är hämtad från. För säkerhets skull bör de inte utsättas för frost men det går absolut att ha dem ute under varmare årstider.
Kinesisk alm behöver rikligt med vatten så fort jorden torkat ut men bör inte ligga i vatten hela tiden.Växten är lätt att forma och går att trimma mycket och den återhämtar sig lätt. En väldigt vacker och lättskött bonsai med andra ord och just denna köptes på rea för 150kr inklusive krukan vilket är hur bra pris som helst. Dock är det inte skött så bra så jag har mycket jobb framför mig men jag har låtit den acklimatisera sig under några månader så snart dags att trimma och plantera om den.

Ligustrum Sinense (familjen Privet) är en växt i syrensläktet och tycker om full sol åtminstone en del av dagen och bör vattnas lagom mycket, vilket lär vara som de övriga två jag skrivit om här. Detta ex har fina rötter ovan jord och växer mycket fort så den kräver relativt mycket skötsel. Denna har jag bundit upp några grenar på så att de ska växa i de vinklar i fortsättningen. I början på våren är det dags att trimma och forma trädet så som jag vill ha den och då märks det om det gjort någon skillnad när den varit uppbunden. Det jag använder är vanlig tunn ståltråd, fast grön, ska man binda upp större grenar behövs såklart starkare tråd.

 

2 kommentarer: