fredag 20 januari 2017

Ljus

Att göra egna ljus är faktiskt väldigt enkelt, allt man behöver är ljusmassa och veke, sen även former om man vill gjuta och inte stöpa. Vi har valt att gjuta i permanenta (nåja, tills de brunnit klart i alla fall) former denna gång för enkelhetens skull. 




Processen är som sagt enkel då du skaffar ljusmassa (90% paraffin, 10% stearin i form av pellets i detta fall) och sedan helt enkelt smälter det i ett vattenbad, tillsätter färg och doft och sedan häller det i formen man ska ha och hänger upp en veke längs mitten medan det svalnar. Det blev som en grop i mitten när det hade svalnat som vi fick fylla i och jag tror det berodde på för hög temperatur på stearinet då vi inte hade någon termometer. Läs under bilderna för detaljer kring ljusen.

 

Kaffeljus gjutna i billiga koppar köpta på second hand, kaffedoft blandad i stearinet och färgad med vaxfärg som smälter in i stearinet och sprider sig vackert. Vi tillsatte lite svart järnoxid för att den bruna blev för ljus för kaffe så resultatet blev väldigt mörkt brunt och kaffeliknande i färg.

 De här två ljusen gjordes i samma veva och det är egentligen det högra som är intressant. Det är i Estlands flaggas färger och vi gjorde tre nästan likadana varav vi behöll det som blev sämst. Som det syns i bilden blev det som vita streck längs sidan på hela ljuset som jag inte vet hur de uppkom riktigt men det skulle kunna vara luftfickor. Resultatet blev väldigt bra ändå och även om proportionerna är lite ojämna så ser det bra ut. Ingen doft på detta ljus då det är mest menat som utsmyckning och det är färgat med vaxfärg på det blåa, järnoxid på det svarta och utan färg på det vita.

Det vänstra ljuset fick av misstag in vatten från vattenbadet blandat med ljusmassan när den smält så allt det gick i en liten glasburk för att se om den kunde brinna bra ändå, och det kunde den! Bra att veta för framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar