söndag 16 april 2017

Bonsaidöd och ny jord

Två av bonsaierna har dött, den kinesiska almen förmodligen av rotröta och Ligustrum av okänd anledning. Det är väldigt sorgligt att inse att ens fleråriga små träd inte lever längre men nu kan de i alla fall lämna plats åt nya bonsaier.




Mycket, om inte allt, berodde förmodligen på dålig jord för nu i efterhand har jag läst att de bonsaier man köper är odlade i lerfält eller liknande och har inte jord anpassat till en kruka, därför bör man plantera om dem så snart man har möjlighet i bättre mer väldränerat medium. Svenska Bonsaisällskapet har en väldigt bra guide och tips på hur man kan blanda egen om man inte vill köpa färdig bonsaimedium.


Vi har en ny bonsai, en Fukien Tea enligt våra egna efterforskningar (inte alltid det står när man köper dem) och den har vi planterat om i en blandning av pimpsten, blomjord och kattsand i lika delar. Vi får se hur den kommer ta sig, den kommer behöva hållas koll så den inte torkar ut men förhoppningsvis kommer den frodas i den nya blandningen. De kommande bonsaierna kommer också få omplantering så de inte ruttnar i rötterna de också. Det känns inget bra att min första bonsai har avlidit men planen är att använda den torra stammen från båda till något annat nu, så jag kommer inte slänga dem bara för de dött. De har fortfarande fin form på stammen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar