torsdag 20 april 2017

Monstera deliciosa


Ännu en växt i familjen kallaväxter (Araceae) från Latinamerikas tropiska skogar.  Bra på att tillföra djungelkänsla i hemmet, något vi såklart uppskattar väldigt mycket.

Vår planta köptes av min mamma på IKEA typ i början på 2015, och har nu blivit delad i 4 separata plantor. Två snodde jag med hem redan för ett år sen eller så, den andra hämtades hem nyligen då en viss kissekatt tyckte den var lite för rolig att leka med.

De ska inte ha för mycket ljus, men mörker är inte bra för dem heller. Dessutom ska de ha ordentligt med luftfuktighet och inte torka ut för mycket. Lite sådär som det brukar vara för växter från samma region.

Dessa klättrar i naturen och har därför luftrötter som sticker ut. Dessa kan stickas ner i jorden om man vill, eller använda dem för att stödja plantan. För vill man ha en stor monstera så behövs det nåt slags stöd. 

Unga blad har inga såna flikar, utan de kommer med tiden. Har hört att det ska fylla ett antal funktioner; dels skyddar det bladet vid hård vind, dels så ger det bladet större yta för att fånga upp solljus nere på regnskogsmarken. Hemma är de mest bara fina.

Trobleshooting:
http://www.ourhouseplants.com/plants/monstera-deliciosa#leavesdarkness

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar