torsdag 20 april 2017

Dendrobium

Några av våra dendrobium

Just nu har vi 13 stycken dendrobium-plantor, om man räknar krukor i alla fall. En del skulle nog gå att dela, som den i mitten i bilden ovan, men sist jag kollade rötterna på den så vågade jag inte.
Det senaste exemplaret inhandlades på plantagen när de hade "3 för 2"-deal på orkidéer.



Dendrobium (från grekiskans dendron, 'träd' och bio, 'liv') utgör ett släkte inom familjen Orkidéer (Orchidaceae). De flesta arterna växter på andra växter (dvs är epifyter, epi, 'på' och phyton, 'växt') medan några växter på stenar och klippor (sk litofyter, från Grekiskans lithos, 'sten').
Släktet har ungefär 1200 arter och härstammar från Asien och Oceanien.

Precis som med de flesta orkidéer vi har i våra hem så är det hybrider det handlar om. Vi har två sorters dendrobium, Dendrobium Nobile  och Dendrobium phalaenopsis.  Bägge sorterna ska planteras i orkidekompost eller mossa eller monteras nånstans. De ska inte ha vanlig jord, även om de som är köpta i butik ofta ser ut att vara planterade i blomjord. Jag tror att det oftast handlar om orkidekompost som brytits ner alldeles för mycket, och därför bör växterna planteras om så fort de blommat klart (för att inte skada blommorna). Då kan man även kontrollera rötterna och klippa bort döda rötter med en ren sax. Väldigt stora växter kan också delas. Det viktiga är att få med minst 3-4 st bulber på varje växt, gärna fler för säkerhets skull.
Bägge sorternas stammar/bulber kan med fördel borstas lite försiktigt för att få bort det där gamla vitbruna "skalet" (se bild).  De gillar båda ljus, men inte för stark sol. Hög luftfuktighet är viktigt, och temperaturen ska ligga över 10 grader. På sommaren kan de med fördel stå ute, vi har våra på balkong med förmiddagssol i typ nordöst. De brukar trivas rätt bra där verkar det som.

Dendrobium Nobile
Några av våra dendrobium nobile hybrider
Blommorna kommer längs stammen, mellan bladen som växer längs hela bulben. Varje sån får blommor bara en gång, sen växer nya fram.  Ibland kan såna som blommat klart hittas på rea, och då är det bara att slå till. De nya bulberna växer till sig rätt fort och då kommer nya blommor. Själv tycker jag att växterna är otroligt vackra utan blommor också.





Dendrobium Phalaenopsis



Bulberna ser väldigt annorlunda ut hos dessa växter, som vi kan se på bilden. Blommorna kommer ut från blomstängslar som växer ut från själva bulberna, som inte har lika många blad som Nobile-sorterna.
Blommorna är väldigt fina och kan vara väldigt länge. Jag tror att de växer lite långsammare än Nobile, eller så är det bara så hemma hos oss att de blommar mindre sällan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar