lördag 1 april 2017

Passionsfrukt II - Update





Vi har i dagsläget 7 st passionsfruktsplantor som vi odlat från frön. De är väl ca 9-10 månader gamla, och har tagit sig rätt bra. Större delen av tiden har de fått stå i västläge, men nu står två lite skyddade i söderläge.


Dessa växter är egentligen rankor och behöver därför något att växa kring. Vi använder blompinnar för de lite större plantorna. Vi satte ursprungligen en massa frön i en kruka och separerade dem efterhand. Passionsfruktsplantorna har dock väldigt tunna rötter, så man måste vara försiktig här för att inte skada växterna. Det bästa vore nog att så i pluggbox eller små krukor.

Vad gäller allmän skötsel, så gillar de näring, vatten och sol.  Några av våra har fått lite brännskador från solen tror jag, men i övrigt så mår de bra.



Jag har som vanlig bara gått på känsla när det kommit till skötseln, och det har funkat. Överlag så går det att härleda en hel del om skötseln bara man tänker på växtens ursprungsland och "sort". Kaktusar och suckulenter har ju liknande krav gällande vatten, ljusa blad brukar vilja ha lite mer sol, regnskogsväxter hög luftfuktighet, etc.

Passionsfrukt (Passiflora edulis) kommer från Sydamerika, närmare bestämt området kring Brasilien, Paraguay och Argentina. Den ska ha fina blommor som jag hittills bara sett på bild, och frukter som jag personligen inte tycker om alls. Men växterna är fina och hittills verkar de vara väldigt lättodlade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar