torsdag 20 april 2017

Murgröna


Vi har skrivit lite innan om murgröna i inlägget om våra ampelväxter men denna utspridda rotklättrare kan behöva lite fördjupning.




Murgröna (Hedera Helix) är en ständigt grönskande klätterväxt med dimorfa blad. De vanliga femtaggade handlika bladen och ägglika runda diton. Bommorna är små och gulgröna och bären mörka och saftlösa. Murgröna är en giftig växt men har låg koncentration gift i bladen men desto mer i bären. 10-12 bär kan ge laxerande effekt på en vuxen person.
Murgröna har en förmåga att ta upp och binda cancerogen bensen ur luften enligt försök som gjorts.

Murgröna behöver mycket luftfuktighet så de inte angrips av spinn eller andra skadedjur. Vi sprayar alla våra plantor dagligen men murgrönan kan behöva lite extra duschar, speciellt nu när det börjar bli varmt. De tycker om att stå ljust men inte i direkt solljus och har den vitbrokiga blad tycker den om mer ljus än mörka blad. Jorden ska hållas fuktig men inte blöt.

Murgrönan tycker om att klättra eller hänga och om en gren går av så kan man ta den som en stickling. Det har vi gjort och det, tillsammans med att vi delat på växter, har resulterat i att vi ar väldigt många murgrönor just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar