torsdag 20 april 2017

Mer om våra rankor





Pilspetsrankan (Syngonium podophyllum)a.k.a. gåsfot eller fingerranka, tillhör familjen kallaväxter och härstammar från Mellanamerika.



Den vill stå ljust, men inte i direkt sol och tycker om värme. Minst 15, rätt standard för växter från Mexico & Centralamerika. Den bör duschas och vattnas ofta under vår-sommar, men iaf vattnas mer sparsamt under vintern. Stick ner ett finger i jorden lite då och då och se till att jorden inte hinner torka ut. Näring några gånger/månad.

På nåt sätt måste de där bladen hållas ihop om de inte ska spreta åt alla håll. Det ska även gå att ta sticklingar, men har inte provat det själv. Bara delat upp den lite än så länge.


Gullranka (Epipremnum spp) är också en art i familjen kallaväxter, men tillhör gullrankesläktet. Den är epifytisk, dvs växer på andra växter, oftast träd. Ursprungligen kommer den från Sällskapsöarna i Franska Polynesien, men har spridits till andra tropiska och subtropiska områden. Den kan dock lätt ta över och konkurrera ut andra växter och störa lokala ekosystem, så som exempelvis i Sri Lanka.


Övervattnas lätt så bör torka ut mellan vattningar. Vårat exemplar ser inte så jätteroligt ut, men den lever. Denna växt som tycker om hög luftfuktighet och inte direkt sol. Näring rätt ofta, typ en gång i veckan, gör den glad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar