lördag 1 april 2017

Växtbelysning på budget

Äntligen har vi fått upp växtbelysningen! Den borde suttit där innan vintern men av olika anledningar tog det fram till för några veckor sedan innan den kunde börja lysa. Billigast och bäst var det att beställa lampa och reflektor från Polen och sedan bygga upphängningen själva med material från Biltema. Några mindre justeringar kvarstår men den sitter stabilt och lyser nu.




Upphängningen är gjord av ett billigt järnrör som är böjt cirka 2/3 upp genom att jag kapat och svetsat. En idé var innan att använda gängat rör med en vinkel liknande vattenrör till handfat osv. men det skulle bli onödigt dyrt. En annan idé var att använda plast typ VP-rör eller trä istället men då lampan väger ganska mycket så ett svetsat järnrör är det bästa och billigaste ändå.
 Fastsättningen i skrivbordet är gjort med vinkelbeslag och skruvar. Undertill sitter det en M8 upp i röret som håller den på plats och det övre fästet är ett längre vinkelbeslag som jag bara satt en slangklämma runt och dragit åt lite grand så att stången ska gå att vinkla lätt när man behöver. Vinkelbeslagen sitter fast med vanliga träskruv.


 Temporärt är det snöre och buntband som gäller för upphängning av lampan då den ursprungliga planen var justerbar höjdled men det var svårt att få till på ett sätt som kunde hålla vikten av lampan uppe på ett säkert sätt. Det kommer så småningom men för tillfället fungerar detta bra också. Även lampan i sig behövde extra stöd så det fick bli buntband där också då lamparmaturen är för svag att hålla upp lampan den är byggd att hålla trots att jag ersatt nitarna sockeln satt i med skruvar. Kvalitetsmässigt känns det inte armaturen optimal men för den kostnaden är det tillräckligt bra, det är inte jättevackert men det är funktionellt. Denna typ av lågenergilampa ger inte ifrån sig så mycket värme så det är utan risk att ha plast så nära ljuskällan.
Specifikationer på lampan, 200W LE-lampa med E-40 sockel från Eco Star. Kallvit kom vi fram till passar de flesta växter vi har så därför föll valet på 6400K. Först när paketet kom så var lampan trasig men efter en diskussion med leverantören skickades en ny ut som kom efter någon vecka.
Kostnadsmässigt har allt gått på under 700 kronor, strömkabel, slangklämman, snören och buntband hade vi sedan innan och det är ingen arbetskostnad att tala om så då återstår bara några saker
Lampa och armatur kostade 630 kr, järnrör 2m kostade ca 10kr och vinkelbeslag ca 5 kr styck så då hamnar slutpriset långt under vad det hade kostat med en färdig lösning eller från något annat ställe. Det är möjligt att det kommer mer växtbelysning i framtiden men detta täcker behovet i dagsläget. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar